Qualitynet.gr

English   Ελληνικά
Θεσμικοί Φορείς
ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Ενεργός Πολίτης
Αναζήτηση  
 
Ελληνική Ομάδα Διάσωσης: Απαραίτητη η ενημέρωση για την αντιμετώπιση σεισμών, πλημμυρών και πυρκαγιών
26/2/2015

Share |

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης: Απαραίτητη η ενημέρωση για την αντιμετώπιση σεισμών, πλημμυρών και πυρκαγιών

Απαραίτητη είναι η ενημέρωση των πολιτών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσεων, όπως οι σεισμοί, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, αλλά και τα ακραία γενικά καιρικά φαινόμενα. Αυτό ήταν το κύριο συμπέρασμα της ανοιχτής ημερίδας που πραγματοποίησε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου και την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου, πολλά μέλη εθελοντικών διασωστικών ομάδων, αλλά και αρκετοί εκπαιδευτικοί και φοιτητές.    

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να καλυφθούν τα κενά που έχει αποδειχτεί πως υπάρχουν στη γνώση του κόσμου για την κατάλληλη προετοιμασία του σε καταστάσεις κρίσης, αλλά και στον τρόπο που πρέπει να την αντιμετωπίσουν. Ιδιαίτερη αξία είχε η παρουσίαση της Δρ. Ασημίνας Κούρου, Γεωλόγου, Προϊσταμένης του Τμήματος Εκπαίδευσης - Ενημέρωσης του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), η οποία παρουσίασε αναλυτικά όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες σε περίπτωση σεισμού, ενώ, ταυτόχρονα, αναφέρθηκε μέσα από παραδείγματα του παρελθόντος, σε λάθη που έχουν γίνει κι είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Συγχρόνως, μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης παρουσίασαν τα μέτρα αυτοπροστασίας που πρέπει να λαμβάνονται σε περιπτώσεις πλημμυρών και πυρκαγιών, ενώ έμφαση δόθηκε στο θέμα των δασικών πυρκαγιών και την πρόληψή τους.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν και η παρουσίαση του κ. Οδυσσέα Σπύρογλου, Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας DOTSOFT, για τη χρησιμότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε καταστάσεις κρίσεων. Ο κ. Σπύρογλου αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορούν να παίξουν τα social media στο συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών διάσωσης και υποστήριξης, μεταξύ των υπηρεσιών διάσωσης και του κοινού σε όλα τα στάδια της κρίσης, αλλά και μεταξύ του κοινού με τη διακίνηση καλών πρακτικών, συμβουλών και αξιόπιστων πληροφοριών. Υπογράμμισε μάλιστα το ρόλο των social media ως εργαλείο για τη διατήρηση της ψυχραιμίας των εμπλεκομένων, της άντλησης πληροφοριών και της εξασφάλισης ότι οι πληροφορίες που διακινούνται είναι σωστές και δεν σπέρνουν το πανικό.  

Τέλος, η κυρία Γεωργία Κιζιρίδου, Εξελικτική - Σχολική Ψυχολόγος, MSc, Α.Π.Θ., Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις μιας κατάστασης κρίσης στη ψυχολογία των πολιτών και, συγκεκριμένα, στις ψυχοπαθολογικές επιπτώσεις μιας τέτοιας κατάστασης, όπως είναι το μετατραυματικό άγχος, οι φοβίες, η κατάθλιψη και η διαταραχή προσαρμογής. Επίσης, αναφέρθηκε στους σωστούς τρόπους για τη διαχείριση της ψυχολογίας του κόσμου σε μία κατάσταση κρίσης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την εκδήλωση παρακολούθησαν και άτομα από την κοινότητα των κωφών, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημερίδας υπήρχε διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα, ενώ η εκδήλωση μεταδόθηκε με live streaming μέσω της πλατφόρμας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κωφών.

Το συντονισμό της ημερίδας ανέλαβε η κυρία Μαρία Σαμολαδά, Δημοσιογράφος.

Μεγάλος χορηγός της ημερίδας ήταν η INTERAMERICAN και υποστηρικτής το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το οποίο παραχώρησε δωρεάν το αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Υποστηρικτής της εκδήλωσης ήταν, επίσης, η SAMIOTAKIS CATERING και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος. Σταθερός χορηγός τόσο της συγκεκριμένης ημερίδας, όπως κι όλων των εκδηλώσεων και δράσεων της ΕΟΔ είναι η Aegean.


« πίσω στην λίστα

Quick Launch

Sustainable Greece 2020 Οδηγός Υπεύθυνων Επιχειρήσεων Απολογισμοί Οδηγός Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων Το Βήμα Ενεργών Πολιτών Newsletter in Action
kalyterizoi.gr
MKO Οργανώσεις
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ ΚΑΛΛΙΣΤΩ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΔΡΑ - Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων
ΠΥΡΝΑ-μη κερδοσκοπική αστική εταιρεία AMEA GREEK
Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Newsitamea
Διέξοδος ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Best Medasset
Ιατροί Χωρίς Σύνορα Πολιτιστικός Σύλλογος 'Η Σκιάθος'
Υδροναύτες
previousnext
«11.2019»
Δε
Τρ
Τε
Πε
Πα
Σα
Κυ
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30