Qualitynet.gr

English   Ελληνικά
Θεσμικοί Φορείς
ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Ενεργός Πολίτης
Αναζήτηση  
 
Εξοικονόμηση ηλεκτρισμού στο σπίτι. Γίνεται..!
13/2/2014

Share |

Εξοικονόμηση ηλεκτρισμού στο σπίτι. Γίνεται..!

Τα τελευταία χρόνια η τιμή του ηλεκτρισμού έχει αυξηθεί σημαντικά. Μέσα σε μόλις δυο χρόνια η αύξηση ξεπέρασε το 15%. Όμως, λόγω της τρομακτικής αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τον ηλεκτρισμό ακόμα και για να ζεσταθούμε. Παρότι όμως η χρήση του αιρ-κοντίσιον ή ηλεκτρικών σωμάτων είναι πολύ πιο οικονομική σε σχέση με το πετρέλαιο, δεν είναι φθηνή.

Το θέμα και το μεγάλο στοίχημα είναι να περιορίσουμε την κατανάλωση ηλεκτρισμού στο σπίτι μας, χωρίς να προβούμε σε οριζόντιες περικοπές.  

Ορίστε μερικές έξυπνες παρεμβάσεις:   

Αλλαγές με μηδέν κόστος στην τσέπη σας  

 • Κλείνετε τις συσκευές του σπιτιού από τον κεντρικό διακόπτη (ON/OFF) και όχι από το τηλεχειριστήριο (Stand-by). Για μεγαλύτερη ευκολία, συνδέετε τις συσκευές σε πολύμπριζο με διακόπτη ώστε με μία κίνηση να κλείνουν μαζί πχ. τηλεόραση, βίντεο κλπ. 
 • Τον χειμώνα ανοίξτε τις κουρτίνες κατά τη διάρκεια της ημέρας, ιδίως στα νότια παράθυρα για περισσότερη ζέστη.
 • Αερίστε το σπίτι μόνο όταν δεν λειτουργεί το κλιματιστικό ή άλλα θερμαντικά μέσα που έχετε στην πρίζα.
 • Τον χειμώνα μην αφήνετε τις τέντες κατεβασμένες  έτσι ώστε να αξιοποιήσετε τη δωρεάν θέρμανση από τον ήλιο.
 • Αποφεύγετε να ανοιγοκλείνετε την πόρτα της ηλεκτρικής κουζίνας την ώρα που βρίσκεται σε λειτουργία, καθώς κάθε φορά που την ανοίγετε χάνεται σημαντικό ποσό θερμότητας.
 • Ρυθμίστε το ψυγείο στη μέγιστη κλίμακα, αλλά κοντά στη μεσαία σκάλα ψύξης. Επίσης μη βάζετε ζεστά φαγητά στο ψυγείο και μην ανοίγετε συχνά την πόρτα του. Καλό είναι να φροντίζετε να κάνετε τακτική απόψυξη, αν δεν έχει αυτόματη.
 • Μην τοποθετείτε το ψυγείο κοντά σε ηλεκτρική κουζίνα, καλοριφέρ ή άλλη πηγή θερμότητας και φροντίζετε να αερίζεται η πλάτη του γιατί διαφορετικά αυξάνεται η κατανάλωση ενέργειας. 
 • Βάζετε πλυντήριο μόνο όταν γεμίσει και μειώστε τη θερμοκρασία πλύσης στους 30-40ο C. Τα σύγχρονα απορρυπαντικά καθαρίζουν το ίδιο καλά τα ρούχα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.     

Χαμηλού κόστους αλλαγές

 • Αλλάξτε τους λαμπτήρες πυρακτώσεως με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας που έχουν 10-15 φόρες μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και 80% λιγότερη κατανάλωση.
 • Tοποθετείστε έξυπνο μετρητή στο σπίτι, ώστε να βλέπετε ανά πάσα στιγμή που και πως καταναλώνεται ο ηλεκτρισμός. Έρευνες έχουν δείξει ότι η τοποθέτηση έξυπνων μετρητών φέρνει μεγάλα οφέλη λόγω βελτιωμένης ενεργειακής συμπεριφοράς των πολιτών.  

Με υψηλό κόστος, αλλά μακροπρόθεσμη οικονομία  

 • Χρησιμοποιήστε αν είναι δυνατό ζεστό νερό χρήσης από το μπόιλερ. Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, βάλτε ηλιακό θερμοσίφωνα. Έτσι καλύπτετε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ανάγκες για ζεστό νερό (σχεδόν 70%), εξοικονομώντας μεγάλα ποσά ενέργειας.
 • Αν πρόκειται να αντικαταστήσετε κάποια από τις ηλεκτρικές ας συσκευές στο σπίτι, επιλέξτε εκείνες (κλιματιστικό, ψυγείο, καταψύκτη, πλυντήρια, κλπ) με υψηλή ενεργειακή απόδοση (Α++,Α+,Α), διαβάζοντας προσεκτικά τις «ενεργειακές ετικέτες» πριν την αγορά. 

 


kalyterizoi.gr

« πίσω στην λίστα

Quick Launch

Sustainable Greece 2020 Οδηγός Υπεύθυνων Επιχειρήσεων Απολογισμοί Οδηγός Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων Το Βήμα Ενεργών Πολιτών Newsletter in Action
kalyterizoi.gr
MKO Οργανώσεις
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ ΚΑΛΛΙΣΤΩ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΔΡΑ - Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων
ΠΥΡΝΑ-μη κερδοσκοπική αστική εταιρεία AMEA GREEK
Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Newsitamea
Διέξοδος ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Best Medasset
Ιατροί Χωρίς Σύνορα Πολιτιστικός Σύλλογος 'Η Σκιάθος'
Υδροναύτες
previousnext
«11.2019»
Δε
Τρ
Τε
Πε
Πα
Σα
Κυ
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30