Qualitynet.gr

English   Ελληνικά
Θεσμικοί Φορείς
ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Ενεργός Πολίτης
Αναζήτηση  
 
Μέλλον φτιαγμένο από πηλό
21/2/2013

Share |

Μέλλον φτιαγμένο από πηλό

Στα Χανιά, μια παρέα νέων αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών και άλλων επαγγελματιών στο χώρο των κατασκευών, αναζήτησε τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια στη βάση βιοκλιματικών τεχνικών.
 
Έτσι, δημιουργήθηκε η ομάδα ΠηλΟίκο, η οποία δραστηριοποιείται σε κατασκευές από φυσικά υλικά, όπως ο πηλός και το άχυρο, και ήδη ολοκλήρωσε την κατασκευή κτηρίου στον Δράπανο Αποκορώνου.

Οπως μας λένε τα μέλη της ομάδας, «όλα ξεκίνησαν το 2008 στην πλατεία της Σπλάντζιας στα Χανιά, όταν επαγγελματίες στο χώρο της κατασκευής αναγνώρισαν το κοινό τους ενδιαφέρον για τη δόμηση με φυσικά υλικά και τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και αποφάσισαν να ασχοληθούν με αυτό πιο συστηματικά. Σε μία από τις πρώτες συναντήσεις προέκυψε και το όνομα της ομάδας από τη σύνθεση των λέξεων Πηλός και Οίκος, Οικία, Οικολογία, Οικονομία. Εκτοτε η ομάδα μεγάλωσε και τώρα αριθμεί 9 μέλη, καθώς και πολλούς εκλεκτούς συνεργάτες.

Σεμινάρια

»Πρόσφατα μάλιστα η ομάδα μετατράπηκε σε μη κερδοσκοπική εταιρεία. Επιπλέον επεκτείνει συνεχώς τις δράσεις της: διοργάνωση σεμιναρίων και διημερίδων, παραγωγή ταινιών με θεματολογία τη δόμηση με φυσικά υλικά, συμμετοχή σε δράσεις οικολογικού ενδιαφέροντος, καταγραφή της παραδοσιακής μας αρχιτεκτονικής με πηλό».

Για το κτήριο στον Δράπανο εξηγούν: «Πρόκειται για ένα χώρο σεμιναρίων που ανήκει στην "Ευρωπαϊκή Ακαδημία Βιωσιμότητας", ένα διεθνές διδακτικό και ερευνητικό κέντρο στον τομέα της Δεοντολογίας, της Βιώσιμης Επιχείρησης και της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ). Για το λόγο αυτό το ίδιο το κτήριο σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αποτελεί ζωντανό παράδειγμα κτηρίου φιλικού προς το περιβάλλον. Μελετητές και επιβλέποντες είναι δύο αρχιτέκτονες-μέλη της ομάδας, η Ζέτα Χρυσαφάκη και η Αντωνία Διαμαντάκη.

»Το κτήριο είναι ισόγειο, με επιφάνεια 267 τ.μ. Σχεδιάστηκε με βιοκλιματικές αρχές, ενσωματώθηκε στο τοπίο χωρίς να αφαιρεθούν από αυτό δέντρα και βραχώδεις σχηματισμοί και για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν ως επί το πλείστον φυσικά υλικά με μικρή ενσωματωμένη ενέργεια και καλές θερμομονωτικές ιδιότητες: ξύλο για το φέροντα οργανισμό, πέτρα από την εκσκαφή και αχυρόμπαλες για εξωτερική τοιχοποιία, ωμόπλινθοι για τις εσωτερικές τοιχοποιίες, φυτευτό δώμα με χώμα από το οικόπεδο, επιχρίσματα από ασβέστη και από το χώμα εκσκαφής. Η διαδικασία αδειοδότησης δεν παρουσίασε εμπόδια, εφ' όσον ο φέρων οργανισμός επιλύθηκε με την ισχύουσα νομοθεσία και απαραίτητα στοιχεία σχετικά με τη θερμομόνωση και την πυρασφάλεια προσκομίστηκαν από ευρωπαϊκά πρότυπα και μελέτες...

»Στο πλαίσιο της κατασκευής του κτηρίου συμμετείχαν για πρώτη φορά φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης στην κατασκευή ωμόπλινθων και διοργανώθηκε ένα τετραήμερο σεμινάριο εκμάθησης πλήρωσης τοίχων με αχυρόμπαλες από ειδικούς σε αχυρομπαλοκατασκευές από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το κτήριο λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο. Παρακολουθείται από τους αρχιτέκτονες ώστε να προληφθούν τυχόν προβλήματα και έχει επισκέπτες από όλον τον κόσμο».

Περισσότερες πληροφορίες: www.piliko.gr

 

 

 


Ελευθεροτυπία

« πίσω στην λίστα

Quick Launch

Sustainable Greece 2020 Οδηγός Υπεύθυνων Επιχειρήσεων Απολογισμοί Οδηγός Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων Το Βήμα Ενεργών Πολιτών Newsletter in Action
kalyterizoi.gr
MKO Οργανώσεις
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ ΚΑΛΛΙΣΤΩ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΔΡΑ - Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων
ΠΥΡΝΑ-μη κερδοσκοπική αστική εταιρεία AMEA GREEK
Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Newsitamea
Διέξοδος ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Best Medasset
Ιατροί Χωρίς Σύνορα Πολιτιστικός Σύλλογος 'Η Σκιάθος'
Υδροναύτες
previousnext
«11.2019»
Δε
Τρ
Τε
Πε
Πα
Σα
Κυ
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30